Ana içeriğe geç

biri şiir okuyor (bşo)- ulaş nikbay

      Sadık Güneş, Düşünen Siyaset Dergisi'nde yayımlanan «Kamusal Ağlamalar Hakkında Aydın Spekülasyonları» başlıklı yazısında şöyle diyor: «Entellektüel çevrelerin arabesk müzik konusundaki tepkilerinin poptaki yozlaşma ve bayağılaşma karşısında suskunluğa dönüşmesi örtük bir kabulün tezahürü değilse nedir? Rafet El Roman, Yıldız Tilbe, Yeşim Salkım, Sezen Aksu, Kayahan, Ajda Pekkan, Kenan Doğulu, Tarkan, İbrahim Tatlıses, Orhan Gencebay, Ceylan, Emrah isimlerini peşpeşe sıraladığımızda kulağımızı tırmalayan bir şey var mı? Hepsi de artık aynı dünyanın insanları, aynı endüstrinin çarkları, birer marka ve imaj değil mi? Hepsinin de yaptığı iş aynı ekranlardan benzer duygulanımlar ve amneziler oluşturmuyor mu? Madem öyle bazılarını ikinci sınıf ilan etmek hangi meselemizi çözecek? Popüler kültür kavramı ekseninde baktığımızda biçimsel farkların öneminin azaldığını ve kültürü oluşturan değerlerin --alanları ne kadar farklı olursa olsun-- birlikte harmanlandığını görüyoruz.»Sadık Güneş, Düşünen Siyaset, sayı:15, s.141-142
      Alıntıda bahsedilen harmanlanmaya, şiir kasetleri ve şiir klipleri ile oluşan «popüler şiir» türünün de dahil olduğunu görüyoruz. Şiir kitabı raflarında şarkıcı ve hatta mankenlerin şiir kitaplarına rastlar olduk. Kasetçilerde şiir kasetlerinin sergilendiği özel bölümler açılmaya başlandı. İbrahim Sadri bir pop şarkıcısı kadar önemli satış rakamlarına ulaşınca artık iş çığrından çıktı. Ben bu yazıda bu önemli eserlerden alıntılar yapmayı uygun gördüm:

      Elma şekeri mi sandın aşkı,
      Ne şiirin şiir, ne şarkın şarkı.
      Hele bir kırılsın, hele bir kırılsın feleğin çarkı,
      İşte ben o zaman görürüm seni.

                                Ahmet Selçuk İlkan

      Güzelsin, Şirinsin, Hemde Şahanesin.
      Çektiğim Çileme Tek Bahanesin.
      Melek mi? Şeytan mı? Bilmem ki Nesin?
      Tuzaktan Tuzağa Atsanda Olur.
      Ben Seni Seviyorum Ya
      Sen Beni Sevmesen de Olur.

                                İbrahim Erkal

      Senin sevdiğin herşeyi seviyorum
      Türkülerini memleketinin
      Feneri ve kara kartalı senin için
      Davamızı ve şiiri sende seviyorum

                                Şebnem Kısaparmak

      Burada keselim. Ne de olsa sayıları çok daha fazla ve artmaya devam edecek. Geçen gün adını hatırlamadığım bir mankenin şiir kitabına rastladım. Az önce yeni bir şiir klibi yayına girdi. Şiir kaseti hazırlıkları yaptığını söyleyen bir şarkıcı röportaja başladı. BBG 09 Umut şiirlerini okuyor.
      Berfin Bahar Dergisi arka kapak içine A. Selçuk İlkan'ın şiir kasetinin reklamını almış. Maddi zorunluluktan yayımlandığını düşündüğüm bu reklamı içine sindiremeyen dergi, cevabını 43. sayfada E. Açıyba imzalı bir şiirle vermiş. İki dizesi dikkatimi çekti. Bu dizelerle bitirelim:
      »Ulen!.. bi' Ahmet Selçuk İlkan şiiri, yazamadım be kard'şim!..
      Ulen!.. ne bi' klibin oluceeek, ne de bi' kapak resmin: Zurna!»E. Açıyba, Kıskanç (!), Berfin Bahar, sayı: 49, s.43.